Sayfalar

14 Mayıs 2007 Pazartesi

SAKIZ AĞACI GİZLİ HAZİNE


Sakız Ağacı
Pistacia lentiscus
Familyası
Antepfıstığıgiller (Anacardiaceae)
Türkiye'de yetiştiği yerler
Batı ve Güney Anadolu.
Özet
Nisan-Mayıs ayları arasında, yeşilimsi renkte çiçekler açan 1-8 m yüksekliğinde, sık dallı, çalı ve ağaç görünüşünde ve kışın yapraklarını döken ağaçlar. Sakız ağacı olarak da bilinir. Gövdeleri dik ve silindir biçiminde olup, sağlamdır. Kabukları esmer renkli ve reçine kanalları ihtiva eder. Meyveleri ufak, yuvarlak ve kırmızımsı siyah renklidir.
Kullanıldığı yerler:
Bitkinin dal ve gövdesinden, mastix adı verilen sakız elde edilir. Ağacın gövdelerine yapılan yaralamalardan bir usare akar.  İlaç, gıda, kozmetik, alkollü içecekler ve boya sanayisinde ham madde olarakkullanılmaktadır.Ağaç gövdesine açılan çiziklerden toplanan sıvı haldeki yapışkan reçine (usare) 2-4 haftada katılaşır. Soluk sarı renkli, kolaylıkla kırılabilen parça ve damlalar halindedir. Özel bir kokusu ve tadı vardır. Eter ve etonolde çözünür. Sakız içinde uçucu yağ, mastisik asit, mastisin ve acı maddeler bulunmaktadır. Eskiden balgam söktürücü olarak kullanılmıştır. Diş etlerini kuvvetlendirmek ve ağız kokusunu gidermek için kullanılır. Sanayide yapıştırıcı ve cila olarak istifade edilir.
Kaynak:
Rehber Ansiklopedisi

ETRAFIMIZDAKİ GİZLİ HAZİNE: SAKIZ AĞACI
Dünyada; ilaç, gıda, kozmetik, alkollü içecekler ve boya sanayisinde ham madde olarak kullanılan sakız reçinesi üretimin yeterince yapılamaması nedeniyle, Türkiye'nin büyük bir gelirden mahrum kaldığı ifade edildi. Çeşme Sakız Birliği Üyesi ve sakız üreticisi Coşkun Vural, 25 bin nüfuslu Yunanistan'ın Sakız Adası'nda; ada gelirlerinin büyük bölümünü oluşturan ve milyar dolarlarla ifade edilen sakız reçinesine karşılık, Ege ve Akdeniz kıyıları sakız ağacı ile dolu olan Türkiye'nin ciddi bir gelir elde edemediğini söyledi.
Sakız Adası'nda yaşayan insanların büyük bir refah düzeyine ulaştıklarını dile 
getiren Vural şunları söyledi: "Sakız Adası'nın, sakız ağacından başka geliri yok. 
Sadece sakız reçinesi ihracatından hatırı sayılır para kazanıyorlar."

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Doğrudur. Sakız Adası sakızdan büyük bir gelir elde etmekte ve bildiğimiz kadar da yılda 200 ton gibi bir kontrollü arzla da dünya sakız piyasasını kontrol etmektedir. Sn. Coşkun VURAL Bey de sürekli olarak Sakız Adası ile ilişkili bir vatandaş olarak ne konumdadır? Çeşme de sürekli gündeme gelen ağaçlandırma çalışmalarının odak noktasında olmasına ve heryerde yazılarının çıkmasına karşın ne kadar sakız çeliği veya fidanı üretmiştir. Ve hangi ağaçlandırmaya katkısı olmuştur? Yoksa sakız deyince cikleti mi anlıyoruz?
Bu gibi platformlarda gerçekten emek veren ve üretim yapabilen insanları görmek istiyoruz. Ama ne yazık ki onlar laf değil iş üretmektedirler.

Adsız dedi ki...

sakız ağacının kaderi bu herkes laf üretip bişey yapmıyor. görünen tek olumlu ve somut çalışma çeşme çiftlik köydeki kurulan sakızlık. türkiyedeki en büyük sakızlıktır. bu konuda nadire albayrak bakmazın çabaları övgüye değerdir.