Sayfalar

11 Haziran 2010 Cuma

ABD’de Gülen federasyonu


ABD’de Fethullah Gülen hareketiyle bağlantılı tüm dernek ve kuruluşlar “Türki Amerikan Federasyonları Asamblesi” adıyla tek çatı altında toplandı.

ABD’de toplam 48 eyalette faaliyet gösteren 180 dernek ve kuruluşu bir araya getiren “Türki Amerikan Federasyonları Asamblesi”, Türk-Amerikan Dernekleri Konseyi, Orta Atlantik Türki-Amerikan Dernekleri Federasyonu, Güneydoğu Türk-Amerikan Federasyonu, Ortabatı Türk-Amerikan Federasyonu, Amerikalılar ve Avrasyalılar Turkuaz Konseyi ve Batı Amerika Türki Konseyi olmak üzere 6 çatı kuruluşun birleşmesinden oluşuyor.

Washington’da kuruluşun açılışına yönelik olarak düzenlenen Willard Inter-Continental Otel’deki gala gecesine 7 ABD senatörünün yanı sıra 60 Temsilciler Meclisi milletvekili de katıldı.

Asamble ABD çapında Gülen ile bağlantılı kültürel, diyalog ve akademik merkezlerinin yanı sıra özel okullar, sosyal kuruluşlar ve camiler gibi geniş yelpazedeki kurumları da temsil edecek.

ABD’nin başkenti Washington’da merkez kuruluş şeklinde faaliyet gösterecek olan Asamble, ülke içinde Gülen cemaatine yakın tüm kurumları koordine edecek. Kuruluşun başkanı Faruk Taban gazetecilere yaptığı açıklamada, Washington’da Beyaz Saray, ABD Kongresi, düşünce kuruluşları ve hükümet dışı örgütlere yönelik çalışmalar yapacaklarını söyledi.

2009’dan bu yana bu fikrin olgunlaştığını ifade eden Taban, sonuçta bu tür bir yapılanmaya gitme ihtiyacı doğduğunu söyledi. Taban, kuruluşun mali kaynağını bağışlar ve gönüllü çalışmalarla karşıladıklarını ifade etti. Asamble Türklerin yanı sıra ABD’de yaşayan Boşnak, Arnavut, Türkmen, Kırgız, Azeri ve Kazak topluluklarının derneklerini de içeriyor.

AKP’li vekiller katıldı

Büyük davetli kitlesinin geldiği gala gecesine Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Demokrat Pennsylvania Senatörü Bob Casey, New Jersey Senatörü Frank Lautenberg, New Mexico Senatörü Jeff Bingaman, Virginia Senatörü Mark Warner, North Carolina Senatörü Kay Hagen ve Cumhuriyetçi Mississippi Senatörü Roger Wicker ile Indiana Senatörü Richard Lugar katıldı. Gecede ABD’li milletvekillerinin yanı sıra 8 AKP’li milletvekili de bulundu.

Cumhuriyet