Sayfalar

14 Nisan 2007 Cumartesi

YARATICI FİKİRLER, YENİ DAHİLER

Bir Milyon Dolarlık Fikir !
Alex Tew Kimdir?

Bir fikire aşık olmak bu olsa gerek.
Basit, kolay anlaşılır, dikkat çekici, daha önce yapılmamış, yenilikçi bir fikir, yatırım maliyeti nerdeyse yok, sonuç: sadece 4 ayda 1.037.100 dolar ! Internet’te muhtemel yeni bir reklam trend’inin öncüsü.
Entrepreneur’lük, yani girişimcilik adına (ilk defa 10 Eylül’de demedideme‘de okuyup sonradan takip ettiğim) kocaman bir başarı hikayesi:
Daha 8 yaşındayken bile girişimciliğini çizdiği karikatürleri okulda satarak gösteren, İngiltere’de Cricklade, Wiltshire’da ailesiyle birlikte yaşayan 21 yaşındaki Alex Tew‘den bahsediyorum.
3 yıllık İş Yönetimi derecesi alabilmek için Nothingham Üniversitesi’nde okuyacak parası yok. Burda okumanın yıllık maliyeti az değil; yaklaşık 7.000 pound.
Bir gece yarısı, elinde kağıt kalem “nasıl milyoner olurum” yazmasıyla başlayıp, aynı gece 50 dolar’a http://www.milliondollarhomepage.com/ adresini satın almasıyla bitirdiği gecenin, 4 ay sonra ona 1 milyon dolar kazandıracağına Alex de inanmamış, hem de hiç. %1 veya 2’sini hedeflemiş, o da onun yıllık okul parasını karşılıyor.
Ancak büyük düşünmenin hiç mahsuru yok !
Alex Tew, kendi tabiri ile “internet time capsule” olacak projesinin fikirini piksel’lerden buluyor. (Biliyorsunuz, ekran görüntüleri ufak noktalardan oluşuyor, bunlara da piksel - pixel - deniyor. Yani bir resmin en ufak element’i. Biz onlar bir araya geldiğinde bir resmi bütün olarak görüyoruz).
Adeta bir piksel fabrikası yaratıyor işte bu İngiliz.
Her biri 100 piksellik kutulardan oluşan, 10.000 kutu, yani 1 milyon piksel’den oluşan bir reklam panosu. Alex işte bu kutuları minimum 5 yıl garanti ile (becerebilirse çok daha uzun) satıyor şirketlere, 1 piksel=1 dolar! Her bir kutu=100 dolar! Şirketler de logolarını koyup kendilerine link veriyorlar.
Bu aynı zamanda internet dünyasında mikro reklamların yer aldığı piksel reklamcılığının da doğuş hikayesi.
Kendini anlatan, merak uyandıran, dikkat cekici bir isim: “milyon dolarlık sayfa” (the million dollar homepage).
İnternet dünyasında esasen bugün var olan imkanları fırsata dönüştüren bir ilk.
Fikir basit (Ne kadar basit, o kadar iyi).
Reklam veren şirketlere (projenin başında) Alex işin artılarını şöyle anlatıyor:
En az 5 yıl boyunca bu sayfadan şirketlerine yaratılacak ek trafik,
Marka bilinirliklerine katkı,
Daha önce görülmemiş bir fikir ile ilişkilendirilme, bir aradalık,
İnternet tarihine geçme ihtimali olan bir projenin parçası olma.
Sonradan talepler öyle bir boyuta ulaşıyor ki, artık bırakın kimseye bir şey satmaya çalışmayı, Alex Tew satılan yerlere logoları bile yerleştirmek için geç kalmaya başlıyor. CNN, The Wall Street Journal, Vanity Fair, MSNBC, ABC News, Fox News, BBC, MSN, Yahoo! ve diğerleri… Cevap bekleyen binlerce mail de oluşunca delegasyonu, yani yetki verip görev dağılımı yapmayı öğrenmek zorunda kalıyor, hem de keyifle.
Reklam alanları dolmaya başladıkça kıskançlıklar, çamur atmalar, suçlamalar da başlıyor. Hatta ödemeleri aldığı PayPal bile artan para trafiğinden kuşkulanıp bir müddet limit getiriyor hesabına. Ancak aldırış etmiyor Alex, kendi bildiği yoldan sapmıyor, saflığını bozmadan, şeffaf ve dürüstce açıklıyor herşeyi.
Bir öğrencinin milyon dolar kazanma hikayesinin etkisi.
Hikayenin özünde ise tam bir büyüyen çığ etkisi var;
Daha çok piksel sat,
Daha çok medyanın dikkatini çek,
Daha çok insan siteye baksın,
Daha çok piksel sat.
Alex kazandığı paradan bugüne kadar sadece siyah Mini marka bir araba alıyor, o kadar. Parasının bir kısmını bugüne kadarki emekleri karşılığında ailesiyle paylaşacağını söylüyor. Son aylarda kapısını aşındıran yatırımcı ve bankacıların sayısı epey fazla. Kalan parası için ise henüz kararsız. Kafasında yeni fikirler olduğunu, milliondolarhomepage’in sadece bir başlangıç olduğunu belirtiyor. Bu internet tarihinde yer alacak sitenin resminden oluşacak poster veya t-shirt’leri yaptırıp satmaya başlaması ise beklenilen, hemen akla gelecek ilk hareketi.
Bu kadar basit ama muhteşem sonuçları olan “1 milyon dolarlık bu fikir” işe yarar yaratıcılık adına çok güzel bir örnek olduğu için paylaşmak istedim
Yeni fikirler esasında heryerde, hergün, heran hayatımızda. Ve herkesin, evet herkesin bunları bulmaya gücü var. Çünkü yaratıcılık doğuştan değil (var etkisi ama tek başına yeterli değil), sonradan öğrenilebilecek bir beceri. Yeter ki isteyelim, yeter ki eğitelim düşünce sistemimizi. Sıyrılalım kalıplardan ve kalıplarla düşünce sisteminden. Yapalım hayatımızın bir parçası, içselleştirerek. Nasıl olacağını, yöntemleri de dilerseniz başlayalım yakında burda konuşmaya.
Nice yeni fikirlerle dolu anlara…Kaynak:www. fikiratolyesi. com