2 Aralık 2010 Perşembe
UZAYA ASANSÖR YAPAN TÜRK: SERKAN ANILIR
22 Mart 1973’te Almanya’nın Köln kentinde dünyaya geldi. 32 yaşında ve bekar. Bir işçi ailesinin 3 erkek çocuğunun en büyüğü. Babası mekanik mühendisi, annesi ev hanımı. Ortanca kardeşi Bayer şirketinde kimyager, en ufak kardeşi ise Alman Havayollarında pilotluk eğitimi alıyor.1981′e kadar Almanya’da ilköğretimine devam etti ancak ailesinin kesin dönüş planları yapmasından dolayı tek başına Bursa’ya dayısının yanına geldi. Ailesi kesin dönüşten vazgeçmesine rağmen akrabalarının yanında kalarak Bursa Özel İnal Ertekin İlkokulundan mezun oldu. Sınavlarda ilk yüze girerek Bornova Anadolu Lisesini kazandı ancak bir sene sonra Bursa Anadolu Lisesine dönüp oradan mezun oldu. 1996′da Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden mezun olup, aynı sene Almanya Bauhaus Mimarlık Akademisine yüksek lisans için kabul edildi.
1997′de aynı üniversitenin Bilgisayarlı Tasarım kürsüsüne asistan olarak girip Avrupa Uzay Havacılık Dairesi’nin (ESA) uzay istasyonu tasarımını yönetti. Mühendislik lisansını yüksek teknoloji (high-tech) yapılar üzerine gerçekleştirdi.1999 Nisan ayında Japonya’dan davet alarak Tokyo Üniversitesine doktora eğitimi için geldi. Aynı sene Kajima şirketinin tasarım bölümüne girerek Japonya’da yapılması planlanan 800 metre yüksekliğindeki DIB-200 binasının tasarımını yönetti. Projenin getirdiği yankı üzerine, 2000 senesinde NASA’nın “Uzay Asansörü” çalışma grubuna davet edildi ve aynı senenin sonunda projenin başına getirildi.
2003 senesinde “uzay teknolojisi ve insan yerleşimleri” üzerine doktorasını yazdı ve yardımcı doçent olarak Japon Uzay Havacılık Dairesine tarihindeki ilk yabancı olarak kabul edildi. 2 ay sonra, uzay asansörü projesini “ATA” adı altında yenileyerek JAXA’da uzman ve öğrencilerden oluşan 58 kişilik bir grubun başına geçti.Bugüne kadar JAXA’nın Hayabusa uydusunun tasarımı ve Uluslararası Uzay İstasyonuna eklenmesi planlanan “Kibo” modülünün geliştirilmesinde de rol oynadı.
ATA Uzay Asansörü dışında gene JAXA’nın en önemli teknoloji programlarından biri olan “güneş antenleri” projesinde de kendi grubuyla anten tasarımlarını hazırladı. Uydu ve antenler için hazırlanan tasarımlar Bandai şirketi tarafından çocuklar için oyuncak haline de getirildi.2005 Mayıs ayında “Infra-Free Structures” (altyapıya gerek duymayan yapılar) konseptini kurarak uzay teknolojisinin yeryüzü teknolojine transferiyle doğal felaketler ardından insanlara yardım ve 3. Dünya ülkelerinde altyapıya gerek duymadan yaşama elverişli üniteleri tasarlayarak doçentliğini aldı ve Tokyo Üniversitesinin Mühendislik Fakültesinde en genç ve tek yabancı öğretim üyesi oldu.
2004 senesinde doktora yıllarında yazdığı “11.boyutta uzay teoremi” ile Cambridge Üniversitesi fizik ödülünü ve 2005 senesinde bilim teknoloji dalında Amerikan Şeref madalyasını kazandı. Aynı konuda Japonya’da “Uzayın dışı” adlı ilk kitabını hazırladı.İkinci kitabı “Guidebook”u Haziran ayında, üçüncü kitabını (adı henüz karar verilmedi) ise Eylül’de yayınlayacak olan Anılır, aynı zamanda gelecek sene hem kitap hemde yönetmen Ootomo Katsuhiro’nun animasyon haline getirmeye planladığı “Evrim” isimli senaryosunu da hazırlamaktadır. Ayrıca Japon televizyonunda yayınlanan “Whiteman” (Beyaz Adamlar) programının sunuculuğunu da üstlenmektedir.
Princeton ve Hong Kong üniversitelerinde konuk profesör olarak da görev yapan Anılır, NASA Johnson Uzay Merkezi ve NASA Ames Araştırma labaratuvarlarının çalışmalarına da katılmaktadır. Amerika Uzay Havacılık Enstitüsünün (Amerian Institute of Aeronautics and Astronautics) Tasarım ve Mühendislik Komitesi’nin (Design Engineering Technical Committee) eğitim ve teknoloji sorumluluğunu da üstlenen Anılır, 70ten fazla uluslararası yayına sahiptir ve Marquiz grubu tarafından yayınlanan Yüzyılın Bilim Adamları ansiklopedisine de dahil edilmiştir.