PEPİNO
(Solanum muricatum ait)
MENŞEİ: Türkiye de üretimine yeni başlanılan PEPİNO Peru menşeyli olup , G.Amerika nın düğer ülkelerinde de yetişmektedir.Patlıcangiller familyasından olan bu ürünün üretimi;doğal ekolojisinde çok yıllık üretim şansına sahip olduğu halde , ekonomik anlamda bir üretim olduğunda tek yıllık üretim şekli tercih edilmektedir.
YETİŞTİRİLMESİ :Fide ile üretilip , meyvelerin belli bir büyüklüğe ulaşıncaya kadar bol su verilir.Olgunlaşma döneminde su verme azaltılır.Bol güneş ve temiz havayı sever.Kapalı ortamlarda (Oda, Limonluk gibi )bitki büyür ancak meyve vermez.Güneşe bakan açık balkonlarda 7-10 numaralı saksılarda yetişip meyve verebilir.
Pepino meyvelerinin büyüklükleri çeşitlerine ve uygulanan kültürel işlemlere göre farklılık göstermektedir.
Örneğin : Meyve seyretmesinin yapılmadığı koşullarda meyve ağırlığı 40-50 grama kadar düşerken salkımda tek meyve bırakılan uygulamalarda 1300 grama kadar çıkabilmektedir.Ancak pazara sunulan meyve büyüklüğü 250-500 gr. olmalıdır.
Kaliteli meyve ve ekonomik bir üretim için 1 salkımda 2 veya 3 meyve olmalıdır.Meyve seyretmesi meyveler ceviz büyüklüğüne ulaşınca yapılır.
Bir fidede 3 ana gövde bırakılır , diğer yan dallar ve meyveler fazla büyümeden periyodik olarak budanır.Böylece daha fazla ışıklama ile meyve tutumu sayısında artışlar sağlanır.
İKLİMİ :Ticari anlamda sera üretimi önerilir.Gece gündüz sıcaklık farkı fazla olmayan ılıman bölgelerimizde ( Karadeniz , Ege , Marmara , Akdeniz )bahçe üretimi yapılabilir.Hatta içanadolu ve Trakyada da
müspet sonuçlar alınmıştır.
Pepino soğuğa karşı duyarlı olup, 0º de bitki gövdesi zarar görür, -5º de tamamen kurur.
AROMASI :Kavun , Muz , Ananas , aromalı meyveyi dolapta soğutarak ince kabuğu soyularak kavun gibi yenilebileceği gibi , meze olarak , dondurmalara katılarak , karışık meyve salatalarında garnütür olarak kullanılmakta , reçeli yapılmakta hatta bazı G.Afrika ülkelerinde süs bitkisi olarak değerlendirilmektedir.
İÇERİĞİ :1 kg. meyvede 56gr. Suda eriyebilir kuru madde verir.57 gr. Suda eriyebilir şeker , 1 gr. Protein , 480 mg. C vitamini , 107 mg. P , 1150mg. K bulunmaktadır.
Pepinonun belli başlı hastalıklarının başında;Küllenme ve Beyaz bit gelmektedir.
Küllenme olunca bu yaprakları kurtarmak şansımız maalesef yoktur. Yeni hastalıksız fide alınarak tekrar dikilmelidir.
Beyaz bit için Sinek Spreyini,yaprakların altına vurulmalıdır. Bu hastalıklar,bitki Susuz ve temiz havasız kalınca olmaktadır.
FAYDALARI:
a)Homofili rahatsızlığına iyi gelmekte
b)Eklemromatizması na iyi gelmekte.
c)Çocularda kemik gelişimini sağlamakta.
(Bu veriler tarım il müdürlüğünün
beyanlarıdır.)
d)Kolesterolü düşürdüğü.(hastalar tarafından beyan edilmiştir)
SIKCA SORULANLAR
1)S: Bahçeye ne zaman dikilir?
C:Gece ısının+5 derecenin altına düşmediği zamanda(aynı ısı SERA içinde geçerli.)
*********************
2)S:Dikilen fide ne zaman meyve verir?
C:Mayıs ayında dikilen fideler 15 ağustostan itibaren olgunlaşmaya başlar.İdeal aromaya ise Eylül ayında ulaşır.
*********************
3)S:Boyu ne kadardır,terbiyesi nasıl yapılır?
C:Sırık domates kadar boyu olup,terbiyesi de onun gibidir.
**********************
4)S:Bir fideden ne kadar meyve alınabilir?
C:Bahçe ortamında 2-3kg, serada ise 3-5 kg meyve almak mümkün.
***********************
5)S:Gövde ve yapraklarında bit oluştu ,ne yapmalıyım?
C:Pratik olarak,az miktarda 1-2 kere sinek spreyi sıkmak yeterli olur.
************************
6)S:Yapraklarda küllenme oldu .ne yapmalıyım?
C:Maalesef küllenme olan yaprakları düzeltme şansımız yok.koparıp,imha edilmeli.
***************************
7)S:Dikim aralığı ne kadar olmalı, Dönüme kaç fide dikilmeli?
C) 60cmx60cm sıra süstü ve sıra arası dikilirse dönüme yaklaşık 3000adet fide dikilebilir.
*********************
8)S:Pepino Meyvesini yurtdışına ihraç eden firmalar varmmı?
C)Şu ana kadar tespit edemedim .Bulursam bu siteden duyuracağım.
*********************
9)S:Pazara sürülecek meyve büyüklüğü neolmalıdır.
C:İdeali 400-500gr.olanıdır.
*******************
10)S:Fabrika bahçesine diktiğim pepinolar çiçek
açıyorlar, fakat meyve tutmuyor neden olabilir?
C)Çok fazla sıcaklıkta (28 derecenin üzerinde)bitki meyve tutamamktadır.
Springt sulama yöntemiyle nemi artırarak ısıyı
düşürmelisiniz.(05/10/2005)
*****************************
11)S:Ofisimde güneş gören yerdeki pepino'm,çok sağlıklı olduğu halde çiçek açmiyor ,neden olabilir?
C)Ofis veya ev ortamında güneş görse de temiz hava ve sirkülasyon olmadığından ve direkt ğüneş ışını alamadığımdan bitkı sağlıksız bir şekilde boya gider ,çiçek açamaz ,meyveye yatmaz. Bu bedenle açık bakon veya bahçenizde üretimi deneyiniz.
********************************
12)S:Dikim ayı sadece mayıs mıdır,başka aylarda da dikilirmi?
C)Mayıs-haziran aylarında dikilen fideler den
normal şartlarda yazın meyve alınabilir.daha sonrada dikilir fakat meve vermesi kışa denk gelir (bitkiyi soğuklaran korumak kaydıyla).
******************************
13)S:Yılda kaç kez meyve alınır?
C)Gerkli ısı şartları sağlanırsa yıl boyunca sürekli meve verir.Kışlık soğuklamaya ihtiyacı yoktur.
(Solanum muricatum ait)
MENŞEİ: Türkiye de üretimine yeni başlanılan PEPİNO Peru menşeyli olup , G.Amerika nın düğer ülkelerinde de yetişmektedir.Patlıcangiller familyasından olan bu ürünün üretimi;doğal ekolojisinde çok yıllık üretim şansına sahip olduğu halde , ekonomik anlamda bir üretim olduğunda tek yıllık üretim şekli tercih edilmektedir.
YETİŞTİRİLMESİ :Fide ile üretilip , meyvelerin belli bir büyüklüğe ulaşıncaya kadar bol su verilir.Olgunlaşma döneminde su verme azaltılır.Bol güneş ve temiz havayı sever.Kapalı ortamlarda (Oda, Limonluk gibi )bitki büyür ancak meyve vermez.Güneşe bakan açık balkonlarda 7-10 numaralı saksılarda yetişip meyve verebilir.
Pepino meyvelerinin büyüklükleri çeşitlerine ve uygulanan kültürel işlemlere göre farklılık göstermektedir.
Örneğin : Meyve seyretmesinin yapılmadığı koşullarda meyve ağırlığı 40-50 grama kadar düşerken salkımda tek meyve bırakılan uygulamalarda 1300 grama kadar çıkabilmektedir.Ancak pazara sunulan meyve büyüklüğü 250-500 gr. olmalıdır.
Kaliteli meyve ve ekonomik bir üretim için 1 salkımda 2 veya 3 meyve olmalıdır.Meyve seyretmesi meyveler ceviz büyüklüğüne ulaşınca yapılır.
Bir fidede 3 ana gövde bırakılır , diğer yan dallar ve meyveler fazla büyümeden periyodik olarak budanır.Böylece daha fazla ışıklama ile meyve tutumu sayısında artışlar sağlanır.
İKLİMİ :Ticari anlamda sera üretimi önerilir.Gece gündüz sıcaklık farkı fazla olmayan ılıman bölgelerimizde ( Karadeniz , Ege , Marmara , Akdeniz )bahçe üretimi yapılabilir.Hatta içanadolu ve Trakyada da
müspet sonuçlar alınmıştır.
Pepino soğuğa karşı duyarlı olup, 0º de bitki gövdesi zarar görür, -5º de tamamen kurur.
AROMASI :Kavun , Muz , Ananas , aromalı meyveyi dolapta soğutarak ince kabuğu soyularak kavun gibi yenilebileceği gibi , meze olarak , dondurmalara katılarak , karışık meyve salatalarında garnütür olarak kullanılmakta , reçeli yapılmakta hatta bazı G.Afrika ülkelerinde süs bitkisi olarak değerlendirilmektedir.
İÇERİĞİ :1 kg. meyvede 56gr. Suda eriyebilir kuru madde verir.57 gr. Suda eriyebilir şeker , 1 gr. Protein , 480 mg. C vitamini , 107 mg. P , 1150mg. K bulunmaktadır.
Pepinonun belli başlı hastalıklarının başında;Küllenme ve Beyaz bit gelmektedir.
Küllenme olunca bu yaprakları kurtarmak şansımız maalesef yoktur. Yeni hastalıksız fide alınarak tekrar dikilmelidir.
Beyaz bit için Sinek Spreyini,yaprakların altına vurulmalıdır. Bu hastalıklar,bitki Susuz ve temiz havasız kalınca olmaktadır.
FAYDALARI:
a)Homofili rahatsızlığına iyi gelmekte
b)Eklemromatizması na iyi gelmekte.
c)Çocularda kemik gelişimini sağlamakta.
(Bu veriler tarım il müdürlüğünün
beyanlarıdır.)
d)Kolesterolü düşürdüğü.(hastalar tarafından beyan edilmiştir)
SIKCA SORULANLAR
1)S: Bahçeye ne zaman dikilir?
C:Gece ısının+5 derecenin altına düşmediği zamanda(aynı ısı SERA içinde geçerli.)
*********************
2)S:Dikilen fide ne zaman meyve verir?
C:Mayıs ayında dikilen fideler 15 ağustostan itibaren olgunlaşmaya başlar.İdeal aromaya ise Eylül ayında ulaşır.
*********************
3)S:Boyu ne kadardır,terbiyesi nasıl yapılır?
C:Sırık domates kadar boyu olup,terbiyesi de onun gibidir.
**********************
4)S:Bir fideden ne kadar meyve alınabilir?
C:Bahçe ortamında 2-3kg, serada ise 3-5 kg meyve almak mümkün.
***********************
5)S:Gövde ve yapraklarında bit oluştu ,ne yapmalıyım?
C:Pratik olarak,az miktarda 1-2 kere sinek spreyi sıkmak yeterli olur.
************************
6)S:Yapraklarda küllenme oldu .ne yapmalıyım?
C:Maalesef küllenme olan yaprakları düzeltme şansımız yok.koparıp,imha edilmeli.
***************************
7)S:Dikim aralığı ne kadar olmalı, Dönüme kaç fide dikilmeli?
C) 60cmx60cm sıra süstü ve sıra arası dikilirse dönüme yaklaşık 3000adet fide dikilebilir.
*********************
8)S:Pepino Meyvesini yurtdışına ihraç eden firmalar varmmı?
C)Şu ana kadar tespit edemedim .Bulursam bu siteden duyuracağım.
*********************
9)S:Pazara sürülecek meyve büyüklüğü neolmalıdır.
C:İdeali 400-500gr.olanıdır.
*******************
10)S:Fabrika bahçesine diktiğim pepinolar çiçek
açıyorlar, fakat meyve tutmuyor neden olabilir?
C)Çok fazla sıcaklıkta (28 derecenin üzerinde)bitki meyve tutamamktadır.
Springt sulama yöntemiyle nemi artırarak ısıyı
düşürmelisiniz.(05/10/2005)
*****************************
11)S:Ofisimde güneş gören yerdeki pepino'm,çok sağlıklı olduğu halde çiçek açmiyor ,neden olabilir?
C)Ofis veya ev ortamında güneş görse de temiz hava ve sirkülasyon olmadığından ve direkt ğüneş ışını alamadığımdan bitkı sağlıksız bir şekilde boya gider ,çiçek açamaz ,meyveye yatmaz. Bu bedenle açık bakon veya bahçenizde üretimi deneyiniz.
********************************
12)S:Dikim ayı sadece mayıs mıdır,başka aylarda da dikilirmi?
C)Mayıs-haziran aylarında dikilen fideler den
normal şartlarda yazın meyve alınabilir.daha sonrada dikilir fakat meve vermesi kışa denk gelir (bitkiyi soğuklaran korumak kaydıyla).
******************************
13)S:Yılda kaç kez meyve alınır?
C)Gerkli ısı şartları sağlanırsa yıl boyunca sürekli meve verir.Kışlık soğuklamaya ihtiyacı yoktur.